Kulinariska besöksmål

Med våra kulinariska utflyktsförslag vill vi underlätta för dig som besöker Varberg att ta del av den mångfald av spännande, god och bra mat som vi har!

Här hittar du ett urval av kulinariska utflyktsmål som passar hela familjen. Ta dig runt bland restauranger, gårdar, caféer och upptäck smaken av Varberg!


ÅRNÄS KÖTT OCH CHARKDELIKATESSER

Välkommen in till en "gårdsbutik i stan"! Beläget på Värnamovägen i Varberg erbjuder Årnäs lokalt producerat naturbeteskött, fläskkött och egenproducerade charkdelikatesser. 
För att få fram så fint kött ställer det extra höga krav på uppfödarna och deras förädling av produkterna. Alla charkuterier hos Årnäs gör de helt själva på plats utifrån egna klassiska recept.

Värnamovägen 4
432 32 VARBERG
Tfn: 0340-170 50


VIN & SKAFFERI HUS NO.13

En gastronomisk idyll på Varbergs fästning. Njut av svenska läckerheter med råvaror från närområdet. Beläget på Varbergs fästning i en atmosfär som andas historia. Här finns möjlighet att kombinera kultur, aktivitet och konferenser. Året runt arrangerar de allt från picknick till bröllop. De lagar svensk mat med inriktning på det halländska skafferiet, goda viner och trevlig service. 

Som enda restaurang i Varberg – och som den ena av två i hela Halland – har Vin & Skafferi Hus 13 bedömts och poängsatts i 2014 års utgåva av ”restaurangbibeln” White Guide.

Varbergs Fästning
432 44 VARBERG
Tfn: 0340-835 94


ÖSTRÖÖ FÅRFARM

Gårdsbutik och kafé med ekologisk prägel som är vackert belägen med bokskogen och beteshagar in på knuten. På våren och sommaren kör de sitt populära lammsafari när man får åka ut över Öströös vackra vidder för att se spralliga lamm och lurviga kossor. En kul och annorlunda upplevelse för stora och små, gamla och unga. I brännvinskällaren från 1700-talet serveras mat och kaffe för förbokade sällskap. I café fårhagen kan du både äta och fika i deras fantastiska utemiljö och i butiken kan du köpa allt från det egenproducerade köttet till vackra fårskinn och ullvantar.

Öströö Gård
432 77 TVÅÅKER
Tfn: 0340-450 36


GETTERÖNS FISK & RÖKERI

Gårdsbutik med nyrökt fisk, skaldjur, sillinläggningar mm men även italienska olivoljor, vinägrer, pasta. Färdiga laxtallrikar, makrill tallrikar och wraps för avhämtning. Laxfat/skaldjursfat till festen. Rökt lax med olika kryddor. Rökt makrillfile med olika kryddor. Rökt röding. Rökt forell. Rökt rödspätta. Rökt sillfilé. Rökta räkor. Kokta skaldjur. Sillinnläggningar. Laxpaté. Allt röks i deras egen rök.

Getterövägen 17
43293 VARBERG
Tfn: 072-7012525


VISKADALENS GÅRDSGLASS

I gårdsbutiken kan man under sommarsäsongen köpa skopglass som man kan äta på plats. Året runt har de öppet någon dag i veckan för försäljning av glasspaket och mjölk från gården. Det finns lätt, mellan och helmjölk att välja på. De säljer även andra produkter så som honung från lokala producenter.

Drared 11b
432 66 VEDDIGE
Tfn: 070-281 55 20 


KULTURGÅRDEN BRÅTADAL

Ekologisk kurs och konferansgård, STF Vandrarhem, konstutställning & hantverk. Beläget i Åkulla Bokskogar och Ekomuseum Nedre Ätradalen. KRAV-certifierat kök. Stenugnsbakat bröd från egen vedeldad ugn. Lunch eller kaffe med dopp kan beställas.

Bråtadal, Svartrå
310 60 ULLARED
Tfn: 0346-233 43


ÄSTAD GÅRD

Ästad Gård är ett familjeföretag som från början är ett traditionellt lantbruk, men numera prisbelönt som Nordens mest inspirerande miljö för möten och aktiviteter. Rustik elegans och jordnära njutning finns med i allt - från de annorlunda och roliga aktiviteterna till maten och miljön på Ästad Gård. Här i utkanten av naturreservatet Åkulla Bokskogar är sjöarna många och kristallklart rena. Naturen runt Ästad Gård är ekologiskt odlingslandskap. Ästad Gård har 50 hektar åker och lika mycket ängs- och betesmark, men också 15 000 vinstockar i vackra rader på en solig sluttning. Ästad Vingård är Sveriges största vingård.

Ästad Gård
432 77 TVÅÅKER
Tfn: 0340-46061 


KUSTBAGERIET

I Varbergs hamn, ett stenkast från kajen, hittar du Kustbageriet. Ett av få riktiga hantverksbagerier på kusten som bakar surdegsbröd från grunden. Här bakar de sitt bröd i stenugn på ekologiskt mjöl från närliggande Limabacka Kvarn i Väröbacka. Kustbageriet ligger på Skeppsgatan 10 i Varbergs hamn och på Storgatan 11 i Träslövsläge hittar du deras lilla sommarbutik som öppnar sista helgen i maj.

Hamnen:
Skeppsgatan 10, 
432 44 VARBERG
Tfn: 0340-69 03 00

Träslövsläge:
Storgatan 11, 432 75
Tfn: 0340-67 08 28
 

KÄLLSJÖ MEJERI

Källsjö mejeri är ett litet mejeri som tillverkar ostkaka, ost och sötost som är helt fria från konserveringsmedel och tillsatser. Kalvdans där mjölken kommer från egna mjölkkor kan fås på beställning. Här kan man få ett studiebesök med visning och kaffe efter bokning.
Servering av ostkaka med sylt, glass och kaffe.

Ullaredsvägen 8,
311 62 ULLARED
Tfn: 0340-911 01


VAREBORGS BÄRODLING
Jordgubbar har en särskild plats hos Vareborg. Här kan du provsmaka "gubbarna" och välja ut de bästa! Här är självplock av jordgubbar en gammal tradition. Ta med dig hinkar, barn, familj och vänner för att plocka jordgubbar, men också potatis och vinbär!

I gårdsbutiken erbjuder de också dagsfärska grönsaker från lokala odlare. Svenska grönsaker såsom morötter, rädisor, potatis och flera olika sorters sallad finns i butiken.

Vareborg 3
432 91 VARBERG
Tfn: 073-804 09 50


BYAREGÅRDENS BRYGGERI
Byaregårdens Brygghus är ett microbryggeri norr om Varberg. De brygger i första hand IPA (Indian Pale Ale), Brown Ale, Pilsner och Lager. De har även kurser i hembryggning samt provsmakningar på gården.

Syllinge 18
432 66 VEDDIGE 
Tfn: 070-537 83 36 

Sidan uppdaterad 7/3/2014