Runt Varberg på hoj!

Runt om Varberg finns ett nät av vackra böljande vägar, perfekta för en mc-tur. 

Följ med på en halvdagsrutt med allt från böljande sädesfält till en obruten horisontlinje över havet.

Det finns ingen bättre väckarklocka än sol på krom
. Det är ett av alla anonyma bikercitat man kan hitta på nätet – citat som alla försöker fånga den där känslan av att älska att åka motorcykel. Men frågan är om inte vår egna svenska Karin Boye säger det bäst: 

”Nog finns det mål och mening i vår färd -men det är vägen, som är mödan värd”. 

Så vi ger oss ut på vägen. En dag när havet är blått, bokskogen grön och vinden ljummen. 

Vi utgår från Varbergs bikercenter: Valen Customshop. Vi kan givetvis starta precis var vi vill, det viktigaste är att vi hamnar på väg 153 österut. 

ETAPP 1: VALEN CUSTOMSHOP – ÅKULLA.

153:an mot Rolfstorp är en väg som är ganska tråkig i bil, men något helt annat på en mc. Omgivna av fartvind och sommardofter åker vi på mjuka svängar förbi Gödestad och Rolfstorp.

Vid skylten Obbhult 3 viker vi av till höger på en kurvig väg som – inte så förvånande – kallas Obbhultavägen. Vi åker förbi Släryds grustag på vänster sida. Strax därefter kan de som vill stanna till vid ett av Varbergs minsta museum: Stigs MC-och Motormuseum. Den 5 maj öppnar Stig för säsongen och hela sommaren är det öppet mellan klockan 13 och 16. Hör ni av er i tid kan han ha öppet andra tider och fixa fika. 

EFTER STIGS ÄR DET INTE
många meter förrän vi glider in i Varbergs inlands gröna skatt: Åkulla Bokskogar. Från månadsskiftet april-maj och hela sommaren är bokskogarna lika magiskt vackra som en alvskog i Sagan om ringen. Det är bara att njuta.

Efter ytterligare några kilometer kommer vi fram till Åkulla Friluftsgård, beläget vid kanten av den glittrande Yasjön. Här äter vi dagens lunch eller tar en fika. Det är ljuvligt att sitta på den stora altanen över sjön. Varför inte ta ett dopp? Här finns flera bryggor.

MC-rutt runt Varberg:

Längd: ca 12 mil

Tid: 3- 5 timmar

Sevärdheter: Stigs mc- och motormuseum, Hallands vackraste väg, Båtmuseet i Galtabäck, Läjet, Åkulla bokskogar, Varbergs hamn.

Kurvor: Ja.

Bästa utsiktsplatsen: 

  1. Den obrutna horisontlinjen mellan Glommen och Varberg.
  2. Längs med Ätran på Hallands vackraste väg. 

Vi kör igenom: 

Varberg – Rolfstorp – Obbhult – Åkulla – Ullared – Gällared – Vessigebro –Ljungby – Sibbarp – Morup – Björkäng – Galtabäck -Läjet– Varberg.ETAPP 2: ÅKULLA FRILUFTSGÅRD – GÄLLARED

Efter stoppet kör vi ut på 153:an igen. Efter en mil är vi i Ullared och till skillnad från ”alla andra” kör vi förbi varuhuset och igenom byn. Nu väntar en liten transportsträcka, men det är det värt med tanke på belöningen som väntar.

I Gällared svänger vi in till höger vid skylten Vessigebro.

Efter ytterligare några kilometer kommer vi fram till den 16 kilometer långa vägsträckan från Gällared och söderut som enligt Trafikverket är Hallands vackraste väg. Och nog gör den skäl för namnet!

Vägen följer ån Ätran, ibland känns det som den ligger direkt på vattnet. Björkarnas grönska når ända ner till vattnet – här är helt enkelt bedövande vackert. Längs med vägen finns gott om parkeringsfickor, en del med fikabänkar, där man kan titta ut på den magiska utsikten och drömma om att köpa något av husen med egen å-tomt …

ETAPP 4: GÄLLARED – SIBBARP

Nu kan vi njuta av en etapp med långa och svepande kurvor. På båda sidor om vägen böljar sädesfält och på sensommaren kan man känna den söta doften av mjöl. 

Det är i sådana här passager som det inte går annat än att instämma med Robert M. Pirsig, när han i sin bok: Zen och konsten att sköta en motorcykel, skriver: 

”I bilen så befinner du dig hela tiden i ett begränsat utrymme, och eftersom du är så van vid det, inser du inte att, det du ser genom bilrutan, egentligen bara är mer tv. Du blir en passiv åskådare, och det beror på att allt rör sig, ganska trist och inramat, förbi dig. På din motorcykel är ramen borta. Du har total kontakt med allt. Du finns med i bilden, du tittar inte bara, och den känslan av närvaro, är helt överväldigande.”

ETAPP 5: SIBBARP – GALTABÄCK/BJÖRKÄNG

Väl i Sibbarp kan den som vill åka till höger och besöka något av Hallands mest populära besöksmål: Ästad Gård eller Öströö Fårfarm. Men vi vänder nu ryggen åt det fagra inlandet och susar iväg mot kusten. Via Morup och Långås kommer vi till sist på den gamla kustvägen norrut. Strandängarna till vänster leder ner mot det öppna havslandskapet och en obruten horisontlinje. Vi pausar i Galtabäcks hamn där den som är sugen kan titta på allmogebåtar och resterna från ett skepp från 1100-talet på Båtmuseet.

ETAPP 6: GALTABÄCK – LÄJET - VARBERGS HAMN. 

Nu drar vi hem. En liten paus i Träslövsläges fiskeläge och möjlighet till glass, pizza eller mat. Därefter drar vi in i Varberg söderifrån och avrundar i hamnen, på asfaltplätten mellan hamnbassängen och Rolands café. Där kan vi titta på folk – och ge folk möjlighet att titta på oss!.

Obs! Glöm inte regel nummer 1 i MC-åkarens etikettbok! Om ni är flera som ska åka på roadtrip tillsammans: tanka innan. Ingen vill dra iväg bara för att få svänga in på närmsta mack och vänta på den som inte tankat. 

MC-föraren: från rebell till mogen man (och kvinna) Från att ha varit ett åkdon förknippat med knuttar, gäng och mc-poliser är det idag familjefäder och dito mammor som glider omkring på våra vägar. Medelåldern för en Harley Davidssonförare är 57 år.

De blir bara fler!
Antalet motorcyklar har ökat med drygt 200 procent sedan 1990. 2012 fanns 307 229 motorcyklar i trafik i Sverige. Så många har det inte varit sedan storhetstiden 1954 då siffran var 312 805.

Parkera med MC
Alla motorcyklar som står i en bilruta ska betala. Stå därför aldrig fler än en motorcykel per ruta. Man säger också att motorcyklister alltid ska lämna p-biljetten på motorcykeln. Finns det elektroniskt parkeringssystem rekommenderas att ansluta sig till ett sådant, alternativt att man kan införskaffa en låsbar biljettbehållare.


 

TEXT: CECILIA WERNER, FOTO: JONAS ERIKSSON

Sidan uppdaterad 3/9/2017