Roadtrip genom Varbergs inland

På roadtrip genom öppna landskap och sagolika bokskogar.

Dagarna är långa och solljuset värmer från tidig morgontimma. Kaffekoppen är uppdrucken, en mjuk vindpust bläddrar igen sista sidan i tidningen. En dag full av möjligheter. En dag som gjord för en roadtrip genom Varbergs bokskogar och böljande landskap.

Vi känner Varberg som den havsnära staden där rivierans sandstränder övergår i klippor. Men precis som vid den sydeuropeiska kusten bjuder inlandet på vacker natur, spännande ställen med kul prylar, gårdar och mysiga caféer. En avkopplande resa med upplevelser för alla åldrar.Strömma Farmlodge - en udda kopp i solen
Kvarnen som gjorts om till ett café ger en ”nära-naturenupplevelse” utöver det vanliga. Genom golvet i den gamla kvarnen hör du vattnet som brusar och rusar fram. Skön svalka vid soliga dagar. De stora mäktiga träden gör uteserveringen lummig och skyddar mot solen. En liten stig leder ner till ån där skräddare dansar på vattnet och trollsländor kryssar mellan näckrosorna. På Strömma Farmlodge kan du bo över och på lördagarna samlas boende och tillresta för att käka frukost och lösa melodikrysset. För de med mycket spring i benen finns en stor trädgård. Här är allt inspirerande udda. 

Sagolik bokskog, får och glittrande sjöar
Solen står högt på himlen och resan fortsätter förbi majsfält och sagolikt gröna bokskogar. En lång allé tar oss fram till Dagsås, mot Åkulla bokskogar och vidare mot Öströö fårfarm. Vårens små lamm har växt till sig och strosar runt och bräker välkomnande i hagen intill caféet.

Resan fortsätter och skyltar längs vägen berättar att det var här i trakten som Bockstensmannen en gång vandrade och gick sitt makabra öde till mötes. Eftersom vi redan sagt hej till honom på Hallands kulturhistoriska museum uppe på Varbergs fästning åker vi vidare.Stegaredes café - antikt och rustikt
Landsvägen tar oss längre bort, förbi mer skog med hus inkilade här och där mellan träden. Plötsligt öppnar sig landskapet av en stor vacker lada i rött tegel. Vi rullar in på uppfarten och möts av ett vita snirkliga utemöbler på Stegareds café. I ladan välkomnas vi av inredning från olika tidsepoker. Här kan du både ta dig en fika och slå till på just den där stolen eller lampan du alltid velat ha.
– Möbler från senbarocken, tidigt 1700-tal är mycket populära, berättar Inger Lundgren inredare som driver Stegareds café tillsammans med sin man Bertil Uhlin.

Stigs Motormuseum
Vid ett vägskäl i skogen väljer vi Rolfstorp. De vita molntussarna glider fram över himlen. När vi nått den lilla gården i Flähult stannar vi bilen. En trädgård med uppställda motorcyklar från 1900-talets första halva möter oss. I ladan och museet trängs militärmotorcykeln från 1963 med trehjuling, vevgrammofon med en omkörningslampa från 30-talet i original. De större maskinerna så som dressin, tröskverk, traktorer, står på gården. Stoltheten är den engelska polismotorcykeln, Velocette från 1949. En pärla i blått som rullat i många filmer.
– När mopeden kom på 60-talet ville ingen ha motorcyklar längre. Jag fick betalt för att komma och hämta dem, berättar Stig Carlsson på Stigs MC- och Motormuseum. Det var så det började, sen har samlandet fortsatt. L-home
På vägen in mot Varberg, alldeles intill ett fornminnesområde ligger gårdsbutiken L-home. I butiken njuter vi av vackra ting för hemmet. Alltifrån möbler och gardiner till de små inredningsdetaljerna. Nytt blandas med charmigt slitna prylar som skapar en ombonad känsla. Här lämnar vi den lantliga, öppna landskapet och åker ut mot havet och staden.

Dagens roadtrip gav mersmak. Imorgon återvänder vi för besök på Grimetons världsarv och Bexells talande stenar.


Läs mer om Gårdsbutiker i Varberg HÄR

Sidan uppdaterad 4/21/2016