Årets stadskärna

Varberg vann utmärkelsen Årets Stadskärna 2016!

Varberg är otroligt stolta över att få denna utmärkelse och att under samma period dessutom blivit utnämnda till Årets landsbyggdskommun för tredje året i rad ger definitivt en anledning att fira.

Det var inget lätt beslut för juryn att utse Årets Stadskärna med tre så starka kandidater som Borås, Varberg och Umeå. Alla har dokumenterade meriter och insatser kända långt utanför sin stadsgräns, men bara en kan bli Årets Stadskärna och i år blev det Varberg. 


Utnämningen ägde rum i Örebro förra årets vinnare i samband med Svenska Stadskärnors Årskonferens och bankett, som samlat över 400 tjänstemän, politiker, stadsutvecklare, centrum- och cityutvecklare samt representanter från Fastighetsägarna, Svensk Handel, Visita, Trafikverket Boverket och SKL med flera från hela Sverige och utlandet. 

VÄSTKUSTENS KREATIVA MITTPUNKT
Så lyder Varbergs vision. Den har varit vägledande för dem i deras nya omorganisation som genomfördes för några år sedan med målet att skapa en attraktiv stad och stadskärna där kultur, handel, turism, näringsliv och kommun samverkar. De jobbar på ett otraditionellt sätt genom medborgardialog och visar stor öppenhet för entreprenörskap och innovativa idéer året runt. 
  – Från Internationell Fredsforum Varberg Calling for Peace till att vara Bästa landsbygdskommun för tredje året i rad samt den kommun i Hallands län som visat den bästa tillväxten under 2015 är bara några exempel på deras målmedvetna arbete, berättar Lena Lindström, juryns och Svenska Stadskärnors ordförande.

JURYNS MOTIVERING
Varje stad har förutsättningar att växa och utvecklas. Sällan handlar det om storlek eller resurser utan 
mer om beslutsamhet, samverkan och delaktighet. I denna stad finns en bred förankring och ett stort engagemang för att förädla det befintliga men också välkomna det nya och okända. Här flyttar man både fysiska och mentala gränser för att bygga nytt och innovativt. Man tar helhetsgrepp för att verka året runt och arbetar målmedvetet för att stärka stadens själ och kärna som destination. Här görs plats för allt och alla, vilket skapar trygghet och gemenskap. Med respekt för historiens rötter och kulturens betydelse fortsätter man bygga framtidens hållbara samhälle för människor att vilja besöka, bo och verka i. 

Denna stad är synnerligen värdiga mottagare av utmärkelsen Årets Stadskärna 2016.

Se gärna filmen som delades i samband med ansökan till Årets Stadskärna:
 

Sidan uppdaterad 6/17/2016