VARBERG CALLING for Peace

År 1915 befann sig världen mitt i ett brinnande krig; då hölls en fredskongress i Varberg som gav eko över hela världen. Nu tar Varberg ansvar igen.

Hundra år senare brinner det fortfarande på många ställen i världen och Varbergs invånare tar än en gång ställning för fred och demokrati genom VARBERG CALLING for Peace.

Varberg tar ansvar - igen 
Varbergs kommun tar genom VARBERG CALLING for Peace stafettpinnen från 1915 vidare och bjuder in till oväntade möten, samspel och rabalder. Under året skapas nya platser för dialog kring ansvar, fred och hållbarhet. Invånarna i Varberg är med och skapar innehållet i VARBERG CALLING for Peace.

Internationellt Fredsforum Varberg
23-25 oktober hålls Internationellt Fredsforum Varberg, en helt ny mötesplats för utbyte av tankar, erfarenheter och kunskap om fred som syftar till att fördjupa och sprida kunskap om några av de konfliktområden som finns idag i världen och hur fredsprocesser, förhandlingar och olika sorters fredsarbete ser ut i dessa. Konst och kultur står också på programmet och på invigningen tar Cirkus Cirkör plats på scenen. Invigningstalar gör Leymah Gbowee, fredsaktivist och medborgarrättskämpe från Liberia som 2011 tilldelades Nobels fredspris. Det blir  tre intensiva dagar på Varbergs Teater och Kulturhuset Komedianten med föreläsningar, samtal, diskussioner och paneldebatter av och med en rad framstående personer och organisationer. Att delta i Internationellt Fredsforum Varberg är helt kostnadsfritt, men förbokning krävs.

Flera stora händelser
Varbergs kommun har varit värd för flera stora evenemang under VARBERG CALLING for Peace och många lokala föreningar, organisationer och skolor har plockat upp temat fred och mänskliga rättigheter i sin verksamhet.

Den 25-27 juni firade Varberg Rosenfred - en hyllning, en stor fredsmanifestation och tre dagars fest för fred med ungas röster i fokus, där det bjöds på musik, internationella gästspel, teater, samtal och workshops. Tio nya fredsbudskap, vars innehåll formats med hjälp av varbergarnas medverkan, presenterades av unga fredsaktivister. Arrangemanget gästades av Pierre Schori, Alexandra Pascalidou, Rolf Ekéus och Nour El Refai. Det arrangerades även ett freds- och dramaläger där svenska, colombianska och franska ungdomar deltog och ett historiskt lajv där deltagarna återskapade fredskongressen och levde sig in i den historiska händelsen. Varberg PRIDE, Varbergs första Pridefestival, ägde rum den 27 juni.

Din medverkan
Varbergs kommun är nyfiken på att höra dina idéer kring samverkan i denna satsning. Har du en färdig programpunkt eller en idé som du kan stöta och blöta med oss? För att anmäla ditt intresse till medverkan i VARBERG CALLING, skriv till oss på: varbergcalling@varberg.se

Sidan uppdaterad 11/27/2015


Svenska Freds för VARBERG CALLING

Svenska Freds för VARBERG CALLING

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens ordförande, Anna Ek, höll i ett av de inspirerande talen under VARBERG CALLING for Peace’s invigning.