Smaka på torghandeln

Två dagar i veckan blommar Varbergs omtyckta torghandel ut.

Här finns alla möjligheter att inhandla lokala primörer, färsk fisk, delikatesser, blommor, hantverk och kläder. Sist men inte minst är det en fröjd att bara ta del av den härliga stämningen.

– Livet som torghandlare är fantastiskt, man möter så otroligt mycket härliga och glada människor. Dessutom är stämningen mellan oss som står här riktigt god, det blir en speciell gemenskap, berättar torghandlaren Elisabet Larsson från Tvååker, som säljer egendesignade mössor, byxor och pannband under varumärket Fliza.

Elisabet kombinerar livet på torget med att driva en e-handel, en mix som verkar vara populär bland flera handlare.
– Det är ett bra sätt att visa upp sina produkter. Vissa vill kanske fundera och sedan beställer de på nätet, säger Camilla Berg Berntsson från företaget Spanska mandel ETC, som säljer delikatesser och keramik.

Varje onsdag och lördag mellan klockan 7–16 dukar torghandlarna upp. Varbergs torghandel anses av många vara en av landets bästa och vissa besökare kommer långväga.
– På sommaren är det verkligen ”knökat”, vi kan ta max 250 handlare. Då kommer det människor från hela landet, berättar Anna-Carin Karlsson som är torgvärd.

Middag á la Varbergs torg
Den allt växande matlagnings- och hälsotrenden i kombination med att fler blir medvetna konsumenter gör att matvaruhandlarna på torget har fullt upp. Här kan man köpa fisk från Getteröns rökeri och potatis från lokala odlare. Den som söker korta transporter och bra val har hamnat rätt. Jonas Amnerå som säljer ekologiska varor med KRAV-certifiering har stått på torget i snart ett år.
– Jag har blivit alldeles fantastiskt väl mottagen. Det ligger verkligen rätt i tiden och det är underbart hur positiva alla har varit, säger Jonas som här bjuder på ett av sina favoritrecept med svenskodlad, ekologisk och Krav-godkänd Ostronskivling från Halland:

OSTRONSKIVLINGSSOPPA
En mycket god och välsmakande soppa till 3-4 personer
300 g ostronskivling
3 msk smör
3 msk olivolja
6 dl vatten
2,5 msk kantarellfond
3 msk smör och 3 msk vetemjöl till redningen
2-3 dl vispgrädde
salt
peppar
en bunt persilja

Svampen hackas fint och bryns i smör och olja tills den fått färg. Blanda vatten och buljong och koka upp. Lägg därefter i svampen. Blanda noga smör och vetemjöl och klicka i redningen under omrörning. Låt sjuda i 10 minuter med omrörning då och då. Rör i vispgrädde och smaka av med lite salt, vitpeppar och gärna lite finhackad persilja. Servera tillsammans med ett gott bröd.

Text: Christine Björklund

Sidan uppdaterad 6/3/2015