Kattegattleden

Sveriges första nationella cykelled – är en 37 mil lång cykelled med unikt havsnära läge, som går mellan Helsingborg i söder och Göteborg, och vi tycker förstås att den delen som går genom Varberg är den allra vackraste…

Nåja, vi kanske inte ska bli alltför partiska, även om det är svårt. För Kattegattleden bjuder naturligtvis på fantastiska naturupplevelser hela vägen.

Kattegattleden sträcker sig nära havet genom tre regioner och tio kommuner.

Det är lätt att ta sig till och från cykelleden och man kan ”haka på” var som helst längs vägen. De rödvita skyltarna med nummer 1 är lätta att hitta.

Sveriges första nationella cykelled
Den officiella invigningen av Kattegattleden sker på Sveriges nationaldag den 6 juni i Halmstad, som geografiskt ligger precis mitt emellan Helsingborg och Göteborg. Bland annat kommer cyklister att komma från ledens norra ände och från den södra och möta upp varandra på invigningsplatsen.
– Det känns väldigt roligt att vi snart ska kunna inviga den första nationella cykelleden här i Sverige, menar Peter Syrén som är presskontakt för Kattegattleden på Region Halland. I många andra delar av Europa har den här typen av leder för turistcykling varit vanlig länge. Donauleden i Tyskland och Bodensjön, som delas mellan Tyskland, Österrike och Schweiz är några exempel.

Passar många olika målgrupper
Det går att cykla på stora delar av leden redan idag och just nu arbetas det intensivt med att färdigställa de sista resterande sträckorna för att leden ska bli ännu mer trafiksäker.

Av de totalt 37 milen går 5,7 av dem genom Varbergs kommun. Leden går till största del på cykelväg.

– Att cykla är något som passar många olika målgrupper och intresset för cykling har ökat ordentligt under senare år, menar Peter Syrén. En del, som är vana och tränade cyklister, väljer kanske att cykla hela sträckan, medan andra gör dagsetapper eller kanske bara en cykelutflykt på några timmar.

Mycket att uppleva längs vägen
Att cykla längs Kattegattleden innebär att man färdas genom en fantastisk och kustnära natur med närhet till härliga sandstränder och vackra utsiktsplatser. Leden går också genom mysiga fiskelägen och städer. Under vägen passeras dessutom flera historiska platser och intressanta besöksmål som alla är väl värda ett besök.

I Varberg finns det många anledningar till att stanna till lite. Kattegattleden går ju förbi både Apelviken med sitt sköna surfhäng, flera badplatser med härliga sandstränder och så Varbergs fästning förstås, som man som turist absolut inte ska missa att besöka.


Karta och informationsbroschyr om Kattegattlden finns att köpa på Turistinformationen för 150 kr. 


Läs mer på kattegattleden.se


Text: Annette Wenklo

Sidan uppdaterad 8/19/2016


Invigning av Kattegattleden

Invigning av Kattegattleden

Den 6 juni invigdes Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled!