Naken och fri på Damernas

Solen och vinden värmer och leker. Havet glittrar och vågorna rullar in mot bryggan. Damernas nakenbad är en plats för avkoppling.

Här kan du bara vara. Bara vara du. Det är när solljuset strålar genom vind och hav och träffar människan som det händer. När du står och torkar i vinden efter ett dopp i det salta havet. Känslan av liv, styrka och energi.

Damernas nakenbad är en unik plats i Varberg. Fem minuter på cykel från centrum tar dig till Strandpromenaden och sen är det bara att kliva in.

SJÖJUNGFRUR VID HAVET
Här får du vara, bara vara du. Naken och fri i en gemensam överenskommelse tillsammans med solen, vinden och havet.
– Damernas är en social mötesplats. Här är det helt fritt att komma och gå, säger Paula Kotiranta, pensionär och flitig besökare på Damernas nakenbad. – Damernas är som en fristad, en kvinnostad i miniatyr. Det är gratis och alla är välkomna. Här har jag träffat många härliga människor. Nu på sommaren börjar jag dagen med en promenad, ett morgondopp och frukost på Damernas. Beroende på väder, går jag hem och fixar lunch som jag tar med, sen kan jag vara här hela dagen, skrattar hon.
– Ofta sitter vi och njuter av solnedgången här, tillägger hennes väninna innan de beger sig ut mot bryggan för dagens eftermiddagsdopp. 

DAMER I ALLA ÅLDRAR
Vi är ofta väldigt medvetna om vad vi tar på oss, antingen för att behaga oss själva eller andra. På damernas är du helt befriad. Kanske är det en av anledningarna till frihetskänslan. Här finns damer i alla åldrar. Tonårsgänget som springer till bryggan och gap-pratar lite för högt, hon som vill vara själv med sin bok, den gravida i-väntan-på, lunchlediga och de gamla damerna bruna som pepparkakor alltid först och sist på plats. Damernas nakenbad är en plats för alla damer. Olikheterna förenas i nakenhetens gemenskap. Här kan du vara för dig själv eller heja och prata med vem som helst.

BAD ÅRET RUNT
I havet är vi fria och kanske har vi alla en liten sjöjungfru inom oss. Havets skådespel bjuder in året om och på Damernas har du alltid första parkett. Under sommarmånaderna samlas man här för att njuta av solen och värmen. Våren bjuder in till en försmak av ljuset. Under hösten och vintern piskar vindarna upp ett blåsvart dramatiskt hav. Här badar och bastar det damer året runt.

FAKTARUTA
Skarpenords nakenbad för damer har två badbryggor, dusch- bastu- och toalettbyggnad. Bastun är öppen tisdag och fredag kl 17-19 under vår och sommar. Under vinterhalvåret är det öppet tisdag och fredag 15-17 och lördagar 14-16.

Text: Malin Lind, Foto: Marie Hidvi 

Sidan uppdaterad 6/12/2015