Svenska Freds för VARBERG CALLING

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens ordförande, Anna Ek, höll i ett av de inspirerande talen under VARBERG CALLING for Peace’s invigning.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är medarrangör och ideell partner till VARBERG CALLING for Peace.
- Med tanke på att Svenska Freds lokalförening i Varberg var initiativtagare till fredskonferensen 1915 kändes det självklart att vara med i år. Det är verkligen jättekul och inspirerande att kommunen och så många organisationer är engagerade i fredsåret. Personligen tycker jag fredsåret bär på en riktigt stolt och fascinerande historia som är väl värd att engagera sig i, berättar Anna Ek.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är världens äldsta och Sveriges största fredsförening. Den bildades 1883 och är religiöst och partipolitiskt obunden. En av deras grundare, Klas Pontus Arnoldson, fick Nobels fredspris 1908 för sitt engagemang i den fredliga unionsupplösningen med Norge. Svenska Freds arbetar för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. De arbetar tillsammans med fredsorganisationer för global nedrustning, fredlig konflikthantering samt spridning av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter världen över. De har ett tiotal lokalföreningar och omkring 8200 medlemmar. Tillsammans med andra fredsintresserade är Svenska Freds övertygade om att det går att skapa engagemang och förutsättningar för en fredligare värld.

Anna Ek höll i ett av talen under invigningen av VARBERG CALLING for Peace. Hon talade om att en fredligare värld är möjlig. Krig och fred är inte tillstånd som uppstår ur tomma intet. Det är skapat av oss människor. Hon talade om att det innebär att vi också kan välja vilken väg vi vill fortsätta på. Hon berättade också om olika fredsinitiativ som tas världen över. Och hon poängterade att det är viktigt att arbeta för att få ett slut på krigen och vara väl påläst om dem, men det är också viktigt att påminnas om allt det fantastiska fredsarbete som görs på olika ställen i världen.

Under året kommer Svenska Freds främst att fokusera på hyllningen av själva kongressen i Rosenfred i slutet av juni samt International Peace Forum i oktober.
- Vi är världens äldsta och Sveriges största fredsförening men vi har begränsade resurser och kan inte göra allt som vi vill. Hade vi mer pengar och personal skulle vi göra mycket, mycket mer i Varberg. Vi hoppas även på att under året väcka den nedlagda lokalföreningen i Varberg till liv igen. Det vore oerhört kul att se en lokalavdelning av Svenska Freds i Varberg igen. Och vi är självklart öppna för olika former av samarbeten med andra under året, det är bara att höra sig till oss om man har idéer!

Sidan uppdaterad 1/9/2015


VARBERG CALLING for Peace

År 1915 befann sig världen mitt i ett brinnande krig; då hölls en fredskongress i Varberg som gav eko över hela världen. Nu tar Varberg ansvar igen.