Borrås Skåra

Gillar du spänning och mystik? Då ska du besöka Borrås skåra – en av Hallands märkligaste naturformationer. 

I Värötrakten, norr om Varberg, finner du en drygt 100 meter lång bergsklyfta, som för tankarna till troll, äventyr och magi. Släpp loss din fantasi och följ med till en annan tid. Borrås skåra är platsen som inte lämnar någon oberörd.

Borrås skåra hittar du i närheten av Åkrabergs naturreservat, som i sin tur ligger i trakterna kring Väröbacka. Det är som om en gigantisk kniv farit fram och delat berget rakt av. Skåran är cirka 100 meter lång, 10 meter djup och cirka 1-2 meter bred. På sina smalaste ställen är den inte mer en halv meter bred. Ett fastkilat klippblock vilar hotfullt vid skårans ände. Vad har egentligen hänt här?

Skåran är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen, alternativt en sprickbildning med förskjutning. Den har sedan vidgats genom erosion och vittring.

EN SÄGENOMSPUNNEN KLYFTA
Det finns en hel del sägner om just Borrås skåra. Till exempel tror man att stenbumlingen vid skårans slut hålls uppe av ett osynligt silkesband, som kommer att brista först då jordens sista människa passerat under. Det påstods också att Väröbygdens folk i forna tider fick visa sitt mod genom att hoppa över klyftan. Det ska till och med ha varit ett anställningsprov för drängar, som tvingades hoppa över klyftans inte alltför smala ställe. En tradition sedan slutet av 1800-talet sägs vara att brudgummen efter vigseln måste ta sin brud i famnen och hoppa över.

TIDLÖS VANDRING I DET GÅTFULLA
Borrås skåras gåtfullhet med sina fantasieggande sägner är lika magisk för barn som för vuxna. När du börjar din vandring uppför stigen mot skåran kommer du förflytta dig till en annan tid. Stigen med sina täta rötter slingrar sig, och väl framme vid klyftan är det så stenigt att du inte kommer se var det slutar. En gång leder dig genom berget, med myllrande bergsväggar som hotar att slå igen vilken sekund som helst. En skålformig fördjupning i mitten av klyftan används som offerplats där du kan offra en slant. När du väl har tagit dig igenom kan du klättra upp på toppen av berget och njuta av utsikten över Väröbygden och dess kustlandskap. Ta gärna med en fikakorg. Västerut hittar du den så kallade ”rövargrottan”.

Ravinen öppnar sig likt ”Ronjas helvetesgap” på ena sidan. Borrås skåra skulle ha blivit helvetesgapet i Ronja Rövardotter, men skåran var för smal för hästarna. Hela filmteamet fick flytta till Fjällbacka, där det fanns en bredare bergsspricka.

Berget vid Borrås skåra användes troligen som fornborg under järnåldern – en plats där bygdens folk kunde gömma sig undan vilda härjningståg – men inga synliga spår finns kvar.

Borrås skåra består till största delen av ekhagmark, och du måste vara ganska rörlig för att kunna ta dig upp genom skogen till skåran. Den 80 meter långa stigen är väldigt brant och du måste se upp för en del rötter. Men det är värt besväret.


Skrivet av: Charlotte Claesson 

Sidan uppdaterad 3/11/2013