Snökonst, lek & motion i Åkulla

Åkulla får denna vinter celebert besök av is- och snökonstnären Jens Thoms Ivarsson, som bland annat jobbar med Ishotellet i Jukkasjärvi. Han kommer att skapa något vackert som anknyter till platsen. Blir du nyfiken?

När det är som mörkast ute kommer snön som en räddare i nöden. Det vita skenet förvandlar de sega decemberkvällarna till vackra vintersagor. Julen får sin vita skrud och vi glider ljudlöst på längdskidspåret. Om vi har tur. Varberg är inte bortskämd med snörika vintrar men i Åkulla kan vi tack vare Skidalliansen njuta av snö varje vinter, med fina och välpreparerade spår i de vackra bokskogarna.

I början av januari, om vädergudarna är på vår sida och snötillverkningen har kommit igång, kommer Jens Thoms Ivarsson och ett team snökonstnärer att skapa en snöskulptur i Åkulla i anslutning till Alliansstugan ute på ängen. Vad och hur det kommer att se ut är något som Jens håller hemligt så länge.
– Jag har en idé, det jag kan avslöja är att den har en koppling till platsen och att det blir en fin snöinstallation.

– Charmen med snö och is är att du inte kan bestämma allt i förväg. Vi måste anpassa formen till rådande väder, hur snön ser ut och hur länge det kan hålla, säger Jens. Jens vars far bor i Varberg sedan en tid tillbaka hade aldrig varit i Åkulla men blev betagen av hur vackert landskapet är.

– Det är ett fantastiskt ställe. Skissen har jag redan skapat utifrån Åkullas identitet men också med tanken på målgruppen, vilka som kommer att titta på skulpturen, och syftet. Jag har också blivit inspirerad av eldsjälarna som lägger enormt mycket jobb på anläggningen, säger Jens.

Hoppas på kyla
Snökonst är förgänglig, den finns en stund och sedan tinar den bort. Hur länge beror på faktorer som temperatur och luftfuktighet, ju torrare och kallare desto längre håller den.
– Förhoppningsvis kommer folk och tittar på redan under processen och får uppleva hur skulpturen växer fram. Och att den blir bevarad i minnen och bilder, menar Jens.

Om vintern blir kall kan snötillverkningen vid Åkulla komma igång ganska snart och då kommer det att finnas tillräckligt med snö i januari som räcker till både skidspåren, snöskulpturen och snölekplatsen.
– Vid temperaturer kring 0 till -2 kan vi starta tillverkningen och på fyra-fem dygn kan vi ha snö till hela spårlängden, berättar Olof Fröberg från Skidalliansen.

Samarbete
Skidalliansen är ett samarbete av fyra lokala idrottsföreningar som gått ihop för att tillverka konstsnö och säkra träningsmöjligheter i Halland.
– Konstsnö håller längre än natursnö och ligger kvar även vi tillfälliga plusgrader, i vintras som var en dålig vinter om man tittar på vädret hade vi ändå åkbara spår i 70 dagar, säger Olof.
– Det är väldigt spännande att Jens kommer och skapar något fint för våra motionärer och barnfamiljer på besök att vila ögonen på, säger Olof entusiastiskt.

Ishotellets designer gör snökonst i Åkulla!
Internationellt kände skulptören Jens Thoms Ivarsson är i Åkulla bokskogar 11-13 januari för att skulptera Hallands första konstverk, fem gånger tre meter, helt gjort i snö. Han har tidigare arbetat som konstnärlig ledare på Ishotellet i Jukkasjärvi. Invigningen sker söndagen den 15 januari klockan 15.00 på World Snow Day i Åkulla bokskogar.


Invigning av spännande snölekplats i Åkulla
15 januari klockan 12.00 klipper Åkulla Skidallians snöret till den nya snölekplatsen. Det kommer också finnas teknikträning för stora och små. Klä er för en dag i snö ­- lasta skidor, snowboards och kälkar i bilen och kom till Åkulla! Pjäxor och skidor finns att låna, pulkabacken är öppen och det bjuds på gratis turer med häst och vagn för alla barnen.


Om Åkulla Skidallians

Åkulla Skidallians bildades i slutet av 90-talet av fyra idrottsföreningar: Friskus, OK Löftan, OK Nahke och Ringhals IF. Alliansen är ett samarbete mellan klubbarna för att kunna tillverka konstsnö. Vintrarna i Halland är inte snörika. Vid kusten är temperaturen högre än i inlandet och därför föll valet av plats på de redan befintliga spåren i Åkulla. Skidalliansen drivs helt ideellt av styrelsen och medlemmarna. Efter ett bidrag från Sparbanksstiftelsen förra året på 6,3 miljoner konor samt stöd från Skidförbundet har Åkulla Skidallians kunnat modernisera snötillverkningen, flytta den längre från grannarna och bygga nytt servicehus.

Skidalliansen lånar också ut full skidutrustning för barn och ungdomar. Vuxna får hyra utrustning för 20 kronor om dagen. På det sättet bidrar Skidalliansen till att sätta folk i rörelse.

Elljusspåret som anläggs med konstsnö och underhålles av Skidalliansen är 3,2 kilometer långt.

För mer information om öppettider och priser besök http://www.akulla.se/

 

 

Sidan uppdaterad 1/4/2017