Luciamorgon i SVT från Varberg

Efter mycket arbete så sänds Luciamorgon från Varbergs fästning den 13 december på SVT!

I nästan ett år pågick förberedelserna inför inspelningarna av årets Luciamorgon för Sveriges Television. I mitten på november var det skarpt läge och TV-teamet och alla medverkande var på plats på Varbergs fästning. Det var mycket som skulle klaffa och många var involverade framför, bakom och vid sidan om kamerorna.

Annika Werdelin (musikaliskt ansvarig), Åsa Åkesson (Marknad Varberg), Carina Dahl, personal och elever från Påskbergsskolan, gymnasiekören, körerna Carisma och Goda Hopp, Kulturskolan, Marknad Varberg och Hallands kulturhistoriska museum och bidragsgivare gjorde produktionen möjlig. Den nära 130 personer starka ensemblen var välrepeterad och klingade underbart vackert. Museets personal stod för iordningställande av rekvisita och lokaler.

UNIK MILJÖ
För att skapa en unik Lucia var utgångspunkten bland annat att använda Varbergs fästnings historia och välbevarade miljö. Därför får man även höra musik med historiska rötter och på äldre instrument. Rikssalen var den givna platsen för Luciatågets ingång där alla barn, körer och musik får plats. Här skapade museets personal tillsammans med designers en vintersal där grönt, vita blommor och tyg i krispigt vitt tillsammans utgjorde en fin bakgrund till hela arrangemanget. För att ytterligare lyfta föreställningen stod två soloartister Cecilia Wennersten och Oscar Zia för egna sångnummer och tillsammans med körerna.

EN LÅNG DAG
Det blev en lång inspelningsdag där barnen var oerhört tålmodiga under de många omtagningarna, men fick god hjälp av föräldrar och av lärare från Påskbergsskolan. Oscar Zia gav barnen extra energi och kraft inför de sista tagningarna. Lucian, Tintin Mehrens, bar kronan med behärskat lugn under hela 12 timmar! Men annars var det fullt liv i museet under inspelningsdagarna där fraset av Luciaskjortor, Luciasånger och springet av vita strumpklädda fötter hördes i utställningssalarna.

Den 13 december sänds Luciamorgon från Varbergs fästning på SVT.

Har du missat sändningen kan du se programmet på SVT play här>


Foto: Charlotta Sandelin

Sidan uppdaterad 12/13/2016