En torgdag i oktober

Vi skickade ut vår praktikant en dag i oktober för att botanisera bland torgstånden!

Det var en mycket solig dag på Varbergs torg en onsdag i början av oktober. Stånden glänste i höstens alla färger. Det såldes mycket ljung och andra höstblommor vid ett stånd närmast Stadshotellet. Mitt på torget såldes det gårdsostar i rött skrud. En herre i 70-årsåldern i tweedkavaj och käpp köpte fyra olika sorter. Sedan gick han nöjt vidare och köpte lite grönsaker i ett annat stånd. En dam i rosa kappa kollade tyger hos en handlare som stod nära kyrkan. Hon hittade inget som hon blev särskilt förtjust i.

Plötsligt såg jag några ungdomar som stod och käkade korv vid Torggrillen. De var ganska stimmiga och tjoade och hojtade. En ung kille med barnvagn köpte köttbullar med mos till sig och barnet. Det blev mycket kladd.

Jag gick ner till blomsterhandlaren som stod och sålde mitt på torget. Han frågade om jag behövde hjälp, men jag sa att jag bara tittade. På bordet fanns en mängd olika sorters blommor: ljung, ljung som var färgad i orange och blå, cypresser, spansk peppar, myrten, höstglöd, azalea, cyklamen samt en mängd olika gravdekorationer: kransar av lav eller granris och hjärtan i olika storlekar av mossa. I ett annat stånd lyste det som glänsande guld av gula kantareller.

Det var en ganska lugn dag, med lagom mycket folk. Allt flöt på väldigt fint.

Sidan uppdaterad 12/16/2013