Havskajak

Härlig natur i Varberg
I Varberg möts sanddynerna från söder med den bergiga kusten i norr. Valmöjligheterna mellan öppet hav och utflykter mellan öar och klippor ger gynnsamma förhållanden för kajakpaddling, alltid med något nytt att utforska. En havskajak är konstruerad med vattentäta skott och lastluckor där packningen kan förvaras, så oavsett om du paddlar för motion skull eller ger dig ut på långfärdstur så fungerar havskajaken kanon.

– Jag tröttnade på att gå till gymmet, berättar Klas Assarsson, musiker och musiklärare i Varberg entusiastiskt. Det är närkontakten med vattnet, du sitter så nära. Jag vill vara utomhus. Här får jag både träning, naturupplevelse och
äventyr på samma gång, konstaterar han. Jag höll på med sportdykning förr och trivs i vatten. Efter första kajakturen var jag helt såld, tillägger han.

Här-och-nu
Naturupplevelsen och frihetskänslan ger energi.

– Du befinner dig här-och-nu, hela tiden fokuserad på det du gör, berättar Klas. Du känner dig levande och rensar verkligen huvudet under en paddling. Känslan blir intensiv och efteråt känner du
dig trött men uppfylld av en skön energi.

Åsa Karlsson, instruktör sedan fyra år och med tio års erfarenhet av att paddla kajak. Manövern på bilden kallas att stötta sig, högt eller lågt stöd, kanske inför en våg eller för att hålla balansen.

– Detta brukar jag köra vid första kurstillfället. Det ska gå som en reflex att få ut paddeln om det vinglar till vid till exempel en svallvåg, menar hon.

Åsa har kurser och guidade turer för alla åldrar.

– När ska vi lära oss eskimåvändningen, undrar många redan vid första paddlingstillfället, säger Åsa med ett leende. Idag är utrustningen så bra att det sällan är någon som ligger i vattnet vid första paddlingen. Eskimåvändningen kommer med lite mer erfarenhet och när tekniken sitter behövs det inte så mycket styrka. 

UTHYRNING o MER INFO
www.feelgoodevents.se 
TEL: 0704-694444

Espenäs Naturservice
www.aventyrullared.se
TEL: 070-3050894, 070-6058866

Sidan uppdaterad 4/24/2013