Badliv och ljusa sommarnätter

Varberg som sommarstad. Följ med på en guidad tur i Varbergs badliv igår och idag. Från klädbad till nakenbad. Från soaré till schlagerkväll. Hur kommer det sig att så många väljer Varberg? Staden som lite föraktfull kallades Nordens sanddosa av Esaias Tegnér för bara några hundra år sedan.

På sommaren flerdubblas befolkningen i Varberg. God mat, uteliv och naturligtvis vattnet var och är givna dragplåster. Längs kusten finns flera sköna restauranger med havsutsikt. Då liksom nu gäller det att hänga i Varberg. Experter på området, Sara Ståhle turist - informationsansvarig och Varbergs egen Knut Knutsson, historikern och stadsvandraren Peter Börjesson, intendent på Stockholms Auktionsverk kartlägger sommarsäsongen. 

Sol, bad och god mat – Man kom hit för att synas. Visa sig i societeten, vara med i umgänget och skvallret, berättar Peter. I slutet av 1800- och början på 1900-talet kom man hit för att dricka brunn, äta och umgås. Visst badade man då men med kläderna på. Givetvis skulle man hålla sig ljus i hyn och inte få färg av solen, vilket betraktades som en samhällsolycka.

Förr fanns det inte så många organiserade badplatser. Man rörde sig i centrum kring Kallbadhuset, dåtidens Varmbadhus som låg alldeles intill Engelska parken och framför allt åt och drack man gott på Societén. Sol- och bad traditionen har förfinats och förädlats. Idag finns det badplaster längs med hela kusten i Varberg. Just här möts de mjuka sandstränderna söderifrån med de karga klipporna i norr.

– Idag är det sol och bad som är största anledningen till att förlägga sin semester i Varberg, berättar Sara.
Givetvis har vi idag ett större utbud av aktiviteter. Förutom solbadande är surfingen stor och fina golfbanor inåt landet lockar. Varberg och Halland har ett vackert och varierat landskap. Det finns ett stort utbud även inom kulturlivet, tillägger hon.

Sommarboende
- Allt gick ju i ett annat tempo förr. Mycket kretsade kring måltiderna och att umgås. Man packade
in hela familjen i ett par tre vagnar som drogs av hästar. Tjänstefolket följde också med. Sedan stannade man några veckor. Hade man gott om pengar tog man in på hotell annars hyrde man rum. För många varbergsbor var det en viktig inkomstkälla. På Platsarna bodde många arbetare som kunde tjäna en slant på att hyra ut, berättar
Peter. Sara nickar instämmande. Idag har Turistinformationen en välorganiserad sommaruthyrning av bostäder. Trycket på lediga lägenheter, stugor och rum är mycket stor.

Charterresor till Varberg
På 40- och 50-talet när den nya semesterlagen kom så ökade antalet semesterfirare i staden. Fler fick möjlighet att åka till havet för att koppla av. – Innan den lagstadgade semestern kom ordnad de stora textilföretagen i Borås organiserade resor till havet i Varberg. Särskilda badtåg gick till Varberg, berättar Peter.
– Ja, det är många generationer Boråsare som spenderat sina somrar här, köpt sommarstugor och till och med flyttat hit, konstaterar Sara.

Musik och uteliv
– Societetshuset byggdes 1883 för att societetsfolket skulle ha en restaurang med dans. Dit gick man för att äta och dricka gott. Gästerna kom i par och man rörde sig inom sin egen samhällsklass. Alla hade inte ekonomisk möjlighet att komma in. Man dansade olika sällskapsdanser. Utanför, i societetsparken, spelades det marsch-musik. – Parkmusiken är en populär attraktion i de ljumma sommarkvällarna även idag, tillägger Sara. Här kan du njuta av allt från jazz till folkmusik och vispop. Gratis och lättillgängligt. Inne på Societén kan du välja mellan schlager, dansband och rock n’roll. Det finns något för alla.

Nakenbad och sand på torget
Pittoreskt och lite exotiskt men för Varbergaren en självklarhet. Fem minuters promenad från torget
vid strandpromenaden kan du, utan att känna dig generad kasta av dig kläderna för att svalka dig i det salta vattnet. Badplatserna är avskärmade och uppdelade för damer och herrar. Från början var det bara de mindre bemedlade som badade utan kläder men under 40- och 50-talet blev det alltmer populärt hos gemene man.
– För oss som jobbar för högtryck under sommaren är det skönt att kunna ta sig ett dopp på lunchen, menar Sara. En lyx. För mig är det livskvalitet. Staden växer ständigt och bebyggelse och vackra planteringar gör att sanden från stranden inte längre blåser upp på torget. Varberg är inte längre Nordens sanddosa. Idag är Varberg –
Sveriges Kurort.

Sidan uppdaterad 4/24/2013